Oldal nyomtatása

A lustaság. A mától függ az életem!

Érvek: Gondoljuk meg, hogy éppen az előttem álló tettől függ a kárhozatom, vagy üdvösségem. Van ugyanis bizonyos megszentelő kegyelem, amelyet ha elfogadok, biztosítottam magam. Olykor azt hiszi az ember, hogy már eleget munkálkodott. Ilyenkor gondoljuk el, hogy mit is mondtak a zsidók a Mi Urunknak:
Ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről (Mát 21,40). És Ő mégsem szállott le. Valakinek a jellemét nem lehet megítélni, sem a megtérésekor, sem azután valamikor, hanem a kísértés és megpróbáltatás idején – és amilyen ebben az időben, olyan lesz ezután.
Erősen kell állnunk. Minden gyakorlat ízetlen? Nem mered megnyitni szívedet, sem közölni nem tudod magad az igazgatóddal. Jön a külön barátkozás. Ha egy szót szólnak hozzád, kettővel vágsz vissza. Így járnál el abban az időben, amelytől az üdvösségünk függ.
Az első, amit az ördög tesz, mikor meg akar vakítani minket, hogy elveszi benső érzésünket, amellyel bizalommal voltunk az Istennel szemben, valamint azokkal szemben, akikre bízott bennünket. Imádkoznunk kell, hogy észrevegyük, ha ebben az állapotban vagyunk. Imáinkra megkaphatjuk Isten kegyelmét, hogy ezt a helyzetünket jól felhasználjuk s ezzel is kövessük a Mi Urunkat:
Erre vagytok hivatva, minthogy Krisztus is szenvedett érettünk, példát hagyva nektek, hogy az ő nyomdokait kövessétek (1 Pét 2,21). Amint Ő is sírt Jeruzsálem városa felett.

Az adott cikk linkje: http://vincescsalad.hu/konyvtar/vinces-forrasak/pali-szt-vince-beszedeibol/a-lustasag-a-matol-fugg-az-eletem/