«

»

máj 30 2018

Bejegyzés nyomtatása

Még egyszer Pedro Opeka CM atya művéről

Ferenc pápánál történt látogatás után volt is egy sajtótájékoztató  Pedro Opeka CM atyával. Közlünk néhány gondolatot, mely ott elhangzott.

Opeka atya azt mondta Akamasoában életéről, hogy számára mindig fontosabbak a cselekedetek, mint a szavak és hogy ott nem elhallgatják az igazságot, hanem keresnek módot, hogy átlátszó legyen minden és mindig igyekeznek őszintén szembesülni a problémákkal. Opeka atya már 40 éve dolgozik Madagaszkáron. A művének neve Akamasoa malgas nyelven “jó barátot” jelent. Ez a mű már 29 éve működik.

Minden 1989-ben kezdődött Antananarivóban – malgas fővárosban. Művében szegények látták az utolsó esélyt. Akkor senki nem foglalkozott ott gyerekekkel sem a fiatalakkal. Nagyon népszerű volt a prostituálás, emberek embertelen körülmények között éltek és az megérintette Opeka atya szívét, aki kezdett keresni módszert, hogyan segíteni őket. Kicsit segítettek neki helyi szerzetesi közösségek. De Opeka atya próbálkozott tenni valamit, hogy szegények segítsenek magukon. Emberek készítettek ott szerszámokat és azok eladásából kerestek pénzt és így tudtak vásárolni rizst családjuk számára. Így az emberekben újra született a remény.

Mostanában projekt keretében Akamasoában több faluban él 25.000 ember. Minden faluban van gyógyszertár, munkahely felnőttek számára, akik építkezéssel, földművészettel és művészettel foglalkoznak. Minden órában 30.000 szegény keres ott segítséget: élelmiszert, gyógyszert és vetőmagot. 13.000 gyerek jár iskolába. 3.000 ház épült. 2014-ben Akamasoát az állam elismerte, mint társadalom szempontjából hasznos projektet. Ott Opeka atya segít az embereket, hogy segítseneke magukon.

Május 28-án Generális Atya jelenlétében Pedro Opeka CM atya Vatikánban találkozott Ferenc pápával. Akkor Opeka atya meghívta pápát, hogy madagaszkári apostoli útja alatt látogassa meg Akamasoát.

Az adott cikk linkje: http://vincescsalad.hu/meg-egyszer-pedro-opeka-cm-atya-muverol/